İstanbul/Ingolstadt, 2012-10-18

2012 Audi Kentsel Gelecek Ödülü

• Boston/Washington metropol bölgesinde "Yeni Amerikan Rüyası" konsept önerisi için Almanya'nın en prestijli mimari ödülü
  • Audi Şefi Rupert Stadler: " Höweler + Yoon Architecture taslağından geleceğin şehri için bir konsept kataloğu hazırladık."

2012 Audi Kentsel Gelecek Ödülü, Höweler + Yoon Architecture isimli Amerikan mimarlık bürosuna Boston/Washington metropol bölgesine yönelik modern kentleşme konsept önerisi için layık görüldü. Şehir yapısı ve mimari açıdan karmaşık "Shareway" fikri ile Amerikalı mimarlar, iş yeri ve ev arasında gidip-gelmeye kökten bir değişiklik getiriyor. Temel düşünceleri, bireysel ve toplu ulaşım araçlarını yeni bir mobilite platformunda bir araya getirmekti. Bu, mevcut altyapıyı akıllı trafik akışları ve ağlar ile kombine ediyor. Bütüncül olarak idare edilen trafik sistemleri için Höweler + Yoon Architecture'e 100.000 Euro para ödülü verilcek.

John Thackara, Tasarım teorisyeni ve disiplinler arası oluşturulan jürinin başkanı kararını gerekçelendiriyor: “Jüri, Boswash projesinin kazananı olarak Höweler + Yoon Architecture'ı seçti. Jüri, yarışmanın beklentilerini en başarılı şekilde karşılayan projenin bu olduğuna karar verdi ve bu projenin, kısmen de olsa, yarışma tarafından belirlenen 2030 yılı zaman diliminde gerçekleştirilme potansiyelinin olduğunu belirtti. Jüri kazanan katılımcının, sosyal ve ekonomik bağlamın derinlemesine araştırılmasına dayanan bu çalışmasının sosyal ve teknik yenilikler ile gerçek mimari kaliteyi geniş ölçekte kapsayacak şekilde hazırlandığını onaylayarak görüşünü belirtti.”

"Kazanan tasarım, geleceğin şehri için öngörülü bir konsept kataloğu görevi görecek. Bu şehir dosyası, yoğunluğu giderebilmek için bir metropol bölgesinin nasıl planlanabileceği veya nasıl şekillendirilebileceğinin somut bir örneğidir", diyor Rupert Stadler, AUDI AG Yönetim Kurulu Başkanı.

Audi Kentsel Gelecek Ödülü ile geleceğin metropolleri hakkında daha fazla şeyin anlaşılmasının öğrenilmesi hedefleniyor. Çünkü ancak şehirler gelişimi, bireysel mobilitenin hangi biçimde olabileceğine gösterecek. Yarını bugün aktif olarak şekillendirebilmek için, Audi, dünya çapında önemli şehir planlama örneklerini ve bunun geleceğin mobilitesi ile ilişkisini anlamalıdır.

Höweler + Yoon Architecture, Boston/Washington:
"Amerikan Rüyası" yeniden oluşturuluyor
Bostonlu ofisin "Yeni Amerikan Rüyası" yeni bir ticari uzlaşmaya dayanıyor: Toplum her zaman odak noktasında, sahip olma yerine paylaşım gittikçe önem kazanacak. Konseptin önemli bir kısmını, yeniden düzenleme ve tüm toplu taşımanın yüksek teknolojili, optimize edilmiş ve sürekli akan mobilite ana temelinde birleştirilmesi oluşturuyor. "Birleştir" adındaki bu yöntem Boston bölgesinden Washington'a kadar gidiyor ve şehirlerle dış bölgeleri etkili biçimde potansiyel olarak 53 milyondan daha fazla vatandaşın yaşadığı kentsel bir alan olarak birleştiriyor. MOOOVE.com: http://mooove.com/on-hoeweler-yoon-architecture

Höweler + Yoon Architecture: "Bu ödülü aldığımız için çok sevinçliyiz. Audi ve Stylepark'ın bize yönelttiği bu zorlu mesele oldukça güzel: 2030 yılındaki mobiliteyi bugünden düşünmek. Gerçekten bu girişim, gerçekçi fikirlerle şehir planlaması, mimari ve otomotiv teknolojisi arasındaki diyaloğu geliştirecek potansiyele sahip. Tüm bu faktörler geniş bir tasarım anlayışı için çok önemlidir. Bu girişimin bir parçası olmak bizim için gerçek bir ayrıcalıktır."

Kazanan Höweler + Yoon Architecture'nin yanında, AUDI AG'nin bu yıl ikinci kez düzenlediği Almanya'nın en prestijli mimari yarışmasına kendi memleketleri olan metropoller için konseptler üreten dört mimarlık bürosu daha katıldı: CRIT (Mumbai, Hindistan), NODE Architecture & Urbanism (Pearl River Delta, Çin), Superpool (İstanbul, Türkiye) ve Urban-Think Tank (São Paulo, Brezilya).

Yarışmaya katılanlar her ne kadar farklı bölgeler için vizyon tasarladılarsa, bunların içinden mobilitenin geleceğine ilişkin genel geçer bilgiler türetilebilir:

• Mega şehirlerde alan, çok önemli bir kaynaktır: Otomobiller, bu alanları verimli kullanmayı öğrenmelidir.
  • Yaşam alanı, metropollerde gittikçe pahalılaşıyor, otomobil almak için çok az bütçe kalıyor. "Paylaşım"ın önemi şehirlerde gittikçe artıyor.
  • Dijital devrim şehir alanlarını keşfediyor. Otomobil, bir arayüz olma rolünü üstleniyor.
  • Farklı ulaşım araçları arasında sorunsuz geçiş – intermodal mobilite olarak adlandırılır – sürdürülebilir mobilite için temel oluşturur.

Jüri Toplantısı ve Ödül Töreni
Jüri toplantısı 18 Ekim tarihinde öğleden önce İstanbul'da Hasköy İplik Fabrikası'nda gerçekleşti. Jüri üyeleri: Diana Barco, Rogelio Salmona Foundation mimarı ve kurucusu (Kolombiya); Christian Gärtner, Stylepark AG küratörü ve yönetim kurulu başkanı (Almanya); Adam Greenfield, ağ tasarımcısı ve Urbanscale kurucusu (ABD); Harish Hande, Selco Solar India kurucusu ve yönetim kurulu başkanı (Hindistan); Wang Lu, mimar, gazeteci ve Studio in+of architecture kurucusu (Çin); Jürgen Mayer H., mimar, J. MAYER H. Architects kurucusu ve 2010 Audi Kentsel Gelecek Ödülü sahibi (Almanya); Rupert Stadler, AUDI AG yönetim kurulu başkanı (Almanya); John Thackara, tasarım teorisyeni ve Doors of Perception direktörü (Büyük Britanya) ve Yeşim Ustaoğlu, film yapımcısı (Türkiye).

Höweler + Yoon Architecture'in konsepti, yoğun bir tartışmadan sonra uzmanları ikna etti. Ancak diğer dört mimarlık bürosunun gelecek vizyonları da mega şehirlerde gelecekte mobilitenin yeniden nasıl düşünüleceğine ilişkin ilham verici yaklaşımlar içeriyor. Bunla ilgili verilen internet linklerinde ayrıntılı bilgi bulunabilir (http://mooove.com).

CRIT, Mumbai.
„Nicely Messy“

NODE Architecture & Urbanism, Pearl River Delta:
Bir bölge yaşamaya değerdir

Superpool, İstanbul:
Şehir planlama süreçleri demokratikleşecek

Urban-Think Tank, São Paulo:
Yeni mobilite yaşam biçimi

Basın bilgisi ve fotoğrafları şu adreslerden bulabilirsiniz:
www.audi-urban-future-initiative.com/press
www.audi-mediaservices.com